Matcha To Go — Sprawdź czym jest i jak ją przygotować?

Udostępnij:

Herbata matcha to rodzaj sproszkowanej zielonej herbaty. Pochodzi z Japonii, ale śmiało można powiedzieć, że matcha już dawno podbiła cały świat. Obecnie bardzo modna jest w wersji na wynos. Nie można się temu dziwić, bo taka herbata doskonale nadaje się do popijania w trakcie dnia, ochłody w upały i do dostarczenia organizmowi wartościowych składników. To jedna z najzdrowszych metod na naturalne pobudzenie i ciekawa alternatywa dla czarnej kawy. Czym jest matcha? Jak ją przygotować? Dlaczego warto ją pić?

Jak przygotować matchę?

Parzenie matchy wywodzi się z japońskiej ceremonii pica herbaty, czyli tzw. chanoyou. Tradycyjnie przygotowuje się ją w specjalnej czarce. Rytuał matcha zaczyna się od wsypania do niej dwóch bambusowych łyżeczek sproszkowanej herbaty lub jednej zwykłej. Następnie zalewa się je 100 ml wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza i energicznie miesza chasenem. Jest to rodzaj bambusowej szczoteczki, który służy do spieniania herbaty. Po około 30 sekundach w czarce powinna pojawić się bardzo gęsta piana zwana też jaspisowym musem. To właśnie w niej znajduje się esencja smaku i wszystko, co najlepsze w liściach matchy. Do czarki można dolać następnie tyle wody, by herbata miała odpowiedni smak. To akurat rzecz gustu. Jeśli wolisz bardziej intensywny smak, dolej jej mało, jeśli chcesz czegoś delikatniejszego, to bardziej rozrzedź esencję. Koniecznie pamiętaj, że jeśli użyjesz zbyt ciepłej wody, to matcha stanie się gorzka — nigdy nie zalewaj jej wrzątkiem.

Matcha — jak pić?

Być może zastanawiasz się teraz, czy rzeczywiście potrzebujesz do przygotowania swojej zielonej herbaty specjalnej czarki, bambusowych łyżeczek i bambusowych mieszadeł. Oczywiście, że nie! Tak przygotowuje się matchę w sposób tradycyjny. Proces ten można znacznie uprościć. Możesz wsypać sproszkowane liście do butelki z wodą mineralną, do shakera lub do bidonu ze stali nierdzewnej. Butelką wystarczy kilka razy dobrze potrząsnąć, by matcha się rozpuściła i nadawała się do wypicia. Z pewnością taki sposób przygotowania nie jest równie malowniczy jak ceremonia picia herbaty, ale z pewnością jest dużo szybszy i prostszy. Sprawdzi się wtedy, gdy chcesz szybko przygotować swój napój i zabrać go ze sobą z domu. Jeśli lubisz pić ciepłą matchę, to przygotuj ją w butelce z izolacją próżniową. Dzięki temu będzie przez długi czas w idealnej temperaturze do picia.

Jak smakuje matcha?

Matcha jest produkowana z liści herbaty, których wzrost zostaje spowolniony na kilka tygodni przed zbiorem. Robi się to poprzez odcięcie dostępu światła do roślin. W ten sposób uzyskuje się krzewy o delikatnych, jasnozielonych liściach. Mają one słodszy smak niż zwykłe liście herbaty. Matcha jest lekko cierpka, więc wiele osób dosładza ją miodem lub syropem z agawy. Niektórzy mówią, że jej smak przypomina młody jęczmień i szpinak. Nie oznacza to jednak, że Moya Matcha i inne znane marki dostarczające ten rodzaj herbaty na polski rynek nie cieszą się sporym zainteresowaniem. Wręcz przeciwnie — matcha to rarytas, który z salonów wyszedł na ulice. Ten rodzaj zielonej herbaty już od dawna nie jest czymś bardzo ekskluzywnym i obecnie można ją kupić nawet w supermarketach. Matcha z Lidla jest prawdziwym hitem promocji tego sklepu. Unikalny smak matchy sprawia, że nadaje się ona nie tylko do przygotowywania napojów, ale może też być dodatkiem do deserów np. serników, ciasteczek, brownie lub lodów. Różne rodzaje herbaty mogą smakować trochę inaczej. Moya Matcha Tradycyjna jest mniej słodka niż wersja Luksusowa. By znaleźć swój ulubiony gatunek warto poeksperymentować. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie o to, jaka matcha jest najlepsza. To rzecz gustu. Można jedynie zauważyć, że przy tradycyjnej japońskiej ceremonii picia herbaty używa się najdelikatniejszych i najmłodszych listków z pierwszego zbioru.

Herbata matcha właściwości

Matchę produkuje się z ze sproszkowanych liści, które są spożywane w całości. W ten sposób przyjmuje się dużo więcej składników odżywczych niż z odwaru powstałego przez zalanie wodą suszonych liści. W związku z tym matcha zawiera dużo więcej antyoksydantów niż zwykła zielona herbata. Matcha zawiera polifenole, które mogą spowolnić lub zatrzymać powstawanie komórek nowotworowych oraz przyspieszyć metabolizm. Są one też wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu chorób serca oraz cukrzycy. Matcha zawiera L-teaninę, czyli substancję, która ma działanie podobne do kofeiny. Pobudza, ożywia, dodaje energii, ale robi to w sposób stopniowy. L-teaina jest też wydalana powoli, więc nie ma uczucia, nagłej utraty energii. Warto też pamiętać, że picie matchy może zaburzyć sen, więc nie powinno się jej pić przed planowaną drzemką. Matcha może też mieć pewne skutki uboczne. Dotyczy to liści pozyskiwanych z niecertyfikowanych upraw. Zdarza się, że są one zanieczyszczone ołowiem. Niewielkie ilości takiej matchy nie są szkodliwe, ale przyjęcie jej dużej porcji w krótkim czasie może być przyczyną zatrucia ołowiem.

Dalgona matcha — przepis

Dalgona matcha to wyjątkowo imponujący rodzaj napoju, który jest równocześnie rodzajem piankowego deseru. Wygląda świetnie, więc często pojawia się jako główna bohaterka zdjęć na Instagramie. Jej przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy mieć:

  • ½ szklanki mleka (krowiego lub roślinnego),
  • kilka kostek lodu,
  • ¼ szklanki cukru,
  • ¼ szklanki wody,
  • 1 łyżka herbaty matcha,
  • 2 białka jajek lub aquafabę w wersji wegańskiej.

Do wysokiej szklanki wlej mleko (ciepłe lub zimne) i dodaj kostki cukru. W rondelku podgrzej cukier z wodą, aż do jego zagotowania. Kiedy już na powierzchni pojawią się bąbelki, przytrzymaj całość na ogniu jeszcze przez 3 minuty. Dzięki temu powstanie słodki syrop cukrowy, który będzie smakował karmelem. Białka ubij na sztywno przy pomocy miksera lub trzepaczką do jajek. Przestudzony syrop cukrowy dodaj do piany, a następnie dosyp do całości matchę. Delikatnie mieszaj, by nie rozbić przez przypadek pianki. Następnie wyłóż ją do szklanki na mleko z lodem.

Żeby urozmaić piankę z matcha można dodać do niej odrobinę syropu smakowego np. toffi. Dzięki temu będzie się jeszcze ładniej prezentowała i będzie zdecydowanie bardziej słodka.

Zielone matcha latte — przepis

Jest jeszcze jedna bardzo ciekawa wersja matchy z pianką. Jest to zielone latte. W przygotowaniu jest jeszcze łatwiejsze niż dalgona matcha, ale wygląda równie ładnie. Przygotuj:

  • 1 łyżeczka matcha,
  • ½ szklanki mleka,
  • 1-2 łyżeczek cukru, syropu z agawy, ksylitolu lub innego rodzaju substancji słodzącej,
  • esencja waniliowa do smaku.

Matchę należy rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka. Resztę podgrzewa się w rondelku razem z esencją waniliową i cukrem. Mieszaninę należy spienić przy pomocy spieniacza do mleka, a później wylać na wierzch rozpuszczonej zielonej herbaty. W ten sposób powstanie napój podzielony na wyraźne warstwy.

Udostępnij: